Olet täällä: maalausvinkit.fi / Spray-maalaaminen

Spray-maalaaminen

Ravista purkkia

Spraypurkki on ravistettava erittäin hyvin ennen maalausta. Näin toimimalla saat tasalaatuisen sumun ja varmistat, että purkin venttiili ja suutin toimivat moitteettomasti.

Ravista purkkia 1 - 2 minuuttia, mieluiten ylösalaisin. Kuulat ja raskaat pigmentit irtoavat spraypurkin pohjasta helpommin. Ravistusaika alkaa siitä, kun kuulet kuulien helinän spraypullossa. Tämä helpottaa maalaustyötä ja nopeuttaa maalin homogenisoitumista.

Hyvin ravistettuna spraymaali toimii maaliruiskun tavoin ja maalatun pinnan laatu on erinomainen.

Suihkutusetäisyys

Spraymaalilla maalattaessa on tärkeää muistaa oikea suihkutusetäisyys. Liian läheltä suihkutettu maali valuu helposti pystypinnoilta. Vaakapinnoilla taas syntyy ns. appelsiinipintaa ja maali saattaa paeta ruiskutuskohdasta reunoille. Liian kaukaa ruiskutettu maali taasen tulee harsona maalattavalle pinnalle. Tällöin maalin peittokyky heikkenee ja pinnan kiilto huononee. Erityisesti pieniä kohteita maalatessa maalin kulutus kasvaa, kun suuri osa maalista menee kohteen ohitse.

Suihkutusetäisyydellä on suuri merkitys lopullisen maalipinnan säänkestoon. Oikein suihkutettuna maalipinnan paksuus on tasainen ja säänkestokyky hyvä. Maalipinnasta tulee siisti, hyvän näköinen ja pitkäikäinen.

Suihkutusetäisyydet maalattavasta kohteesta:
- Blue Sprayjet suuttimella 20 cm
- muut suuttimet 30 cm

Koemaalaus ennen varsinaista maalausta

Koemaalaus suositellaan suoritettavaksi pienelle, huomaamattomalle alueelle. Pieni suihkaus riittää. Anna koemaalauksen kuivua ja tarkista, soveltuuko valittu maali käsiteltävälle kohteelle. Koemaalauksen suorittaminen on erittäin tärkeää mikäli käsiteltävä pinta on aikaisemmin maalattu tai muutoin pintakäsitelty. Spraymaalin liuottimet saattavat reagoida edellisen pintakäsittelyaineen kanssa ja maalaus voi epäonnistua. Suosittelemme koemaalauksen suorittamista myös aikaisemmin käsittelemättömillä pinnoilla. Näin varmistat kauniin ja kestävän lopputuloksen.

Suihkuta useita kerroksia

Suihkuta maalia ohjeen mukaiselta etäisyydeltä noin kolme kerrosta. Suihkuta kerrokset ristiin. Liikuta spraypulloa rennolla ranneliikkeellä edes takaisin maalattavan kohteen yllä. Älä pyöritä pulloa. Anna liuottimien haihtua noin viisi (5) minuuttia ennen uuden kerroksen maalausta. Jatka maalausta kunnes olet saanut mieleisesi maalipinnan.
Useaan kertaan maalattuna saat sopivan kerrospaksuuden eikä maali lähde valumaan kohteesta. Ristiin maalaus takaa onnistuneen lopputuloksen, koska maali levittyy tasaisesti kohteeseen. Tauko kerrosten välillä nopeuttaa maalin kuivumista. Maalatusta pinnasta tulee kestävämpi ja kauniimpi. Myös mahdollinen jatkokäsittely nopeutuu.

Päällemaalaus 15 min kuluessa / 7 vrk kuluttua

Spraymaalaus onnistuu parhaiten ns. märkää - märälle metodilla. Maalaa pinta 15 minuutin kuluessa pohjamaalin maalaamisesta. Samoin mahdollinen lakkakerros 15 minuutin kuluessa pintamaalaamisesta. Mikäli pintamaalaamisen tai lakkaamisen aloittaminen viivästyy huomattavasti mainituista 15 minuutin ohjeajoista täytyy odottaa, että aiemmin maalatut kerrokset ovat läpikuivia. Tämä saattaa kestää huoneenlämmössä (+ 20 °C) jopa seitsemän (7) vuorokautta. Sama ohjesääntö koskee myös pohja-, pintamaalauksen ja lakkaamisen mahdollista korjaamista jälkikäteen.

Spraymaaleissa käytetään nopeasti haihtuvia liuottimia. Tämä tarkoittaa sitä, että maalin pinta kuivuu nopeasti umpeen. Samalla liuottimien haihtuminen pinnasta hidastuu. Kun tähän muutaman tunnin kuivuneeseen pintaan suihkutetaan maalia, niin aiemmin maalattu kerros pehmenee ja maalipinta menee rakoille. Ja kiiltävä maalipinta muuttuu mataksi.

Käyttämällä märkää - märälle metodia saat nopeasti valmista ja onnistuminen on taattu. Pidemmät kuivumisajat antavat myös hyvän lopputuloksen ja mahdollistavat työskentelyn pidemmällä aikajaksolla. Muista siis maalaus 15 minuutin kuluessa tai vasta seitsemän (7) vuorokauden kuluttua.